Romana Mance Kristan je končala študij dentalne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2009 specializirala iz področja parodontologije. Od takrat je kot specialistka parodontologije zaposlena v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Od leta 2011 se poleg svojega dela posveča tudi osveščanju bolnikov in strokovnjakov za ustno zdravje glede pomena ustne higiene in je od leta 2015 mednarodna inštruktorica in predavateljica na področju individualno trenirane oralne preventive (iTop). Od leta 2017 je vodja specialistične službe za odraslo zobozdravstvo. Istega leta se je vpisala tudi na doktorski študij Biomedicinske tehnologije na Univerzi v Mariboru. Kot asistentka se je leta 2023 zaposlila na Medicinski fakulteti v Mariboru, na odseku za dentalno medicino.

Pomen mehanske in kemične kontrole plaka pri vzdrževanju zdravja v ustni votlini


Bakterije v naših ustih živijo v obliki biofilma. Tak način življenja omogoča bakterijam medsebojno komunikacijo, zaradi česar so bakterije v biofilmu odpornejše na delovanje antimikrobnih sredstev kot prostoživeče bakterije. Porušeno ravnotežje med oralnim biofilmom in gostiteljem lahko vodi do nastanka obolenj v ustni votlini, med katerimi sta najpogostejša zobna gniloba, ki nezdravljena vodi v kronično apikalno vnetje, in parodontalna bolezen. Kronično apikalno vnetje in parodontalna bolezen lahko predstavljata žarišče, iz katerega  bakterije in njihovi produkti vstopajo v krvni obtok in potujejo v oddaljene dele telesa ali pa sprožijo vnetno-imunski odgovor organizma, kar lahko vodi do razvoja ali poslabšanja številnih sistemskih bolezni oz. stanj. 

 

Kontrola biofilma je ključnega pomena za preprečevanje razvoja bolezni v ustni votlini in njegovega vpliva na sistemsko zdravje, vendar pa predstavlja pacientom velik izziv, še večji takrat, ko imajo v ustih različne protetične nadomestke, zobne vsadke ali nesnemne ortodontske aparate. Vsi namreč predstavljajo dodatna retencijska mesta za kopičenje biofilma. Ključnega pomena je mehanska kontrola plaka, kjer je ključnega pomena, da pacientom individualno izberemo ustrezne pripomočke za mehansko kontrolo plaka, in jih naučimo, kako le-te uporabljajo učinkovito in da pri tem ne povzročajo škode. Za učinkovito uporabo teh pripomočkov je potrebno znanje, spretnost in zadostna motivacija, kar pacientom pogosto primanjkuje, zato posegajo po različnih kemičnih sredstvih. Tudi za ta je pomembno, da jih priporoča strokovnjak, ki pacientu svetuje, katero sredstvo, v kakšni koncentraciji in koliko časa naj ga pacient uporablja.